Ulterior, plecand de la conceptul de Osteopatie Craniana a lui Sutherland,in anii 1970 dr. John E. Upleger (osteopat) face mai departe cercetari timp de inca 8 ani, impreuna cu o echipa de medici,biochimisti,energeticieni si ingineri, documentand Stiintific fenomenul de “miscare respiratorie craniana” si functionarea sistemului Craniosacral.
Sistemul Craniosacral este format din: sistemul membranos ( cele 3 staturi : dura mater,pia mater, arahnoid) denumit meninge, lichidul cerebrospinal care este incapsulat in sistemul membranos si structurile din interiorul sistemului membranos care controleaza producerea si curgerea fluidului. Obtinem asfel un sistem hidraulic semi-inchis.
Sistemul Craniosacaral are o influenta puternica asupra functionarii corpului datorita faptului ca el include pe langa creier si maduva spinarii si glandele pineala si pituitara, prin care actioneaza asupra sistemului endocrin si a hormonilor pe care ii secreta.
In urma cercetarilor documentate de catre dr. Ulpleger si echipa sa, a rezultata ca este esential ca oasele craniene sa isi mentina o permaneta miscare pentru a acomoda schimbarea continua a presiunii fluidului din interiorul membranei sistemului hidraulic semi-inchis. In momentul in care oasele craniene
isi pierd abilitatea de a se misca ca raspuns la schimbarea de persiune a lichidului cerebrospinal,functionarea sistemului este compromisa si pot sa apara diverse simptome.
Aceasta” miscare respiratorie craniana” este totodata Instrumentul de evaluare si de corectie a sistemului Craniosacral.

Tehnica Craniosacrala.

Printr-o atingere foarte blanda (echivalentul a numai 5 grame) asupra punctelor cheie din Sistemul Craniosacral, terapeutul gaseste zonele cu restrictii de miscare care compromit functionarea sistemului, apoi faciliteaza restabilirea normalitatii in toate aceste zone. Procedand in felul acesta ,adesea functionarea sistemelor nervos si endocrin se imbunatateste, datorita eliberarii si creari unui mediu favorabil in care aceste sisteme functioneaza.
Esenta Terapiei Craniosacrale este eliberarea tensiunilor atat la nivel fizic cat si psihoemotional.
Rezulatatele se regasesc intr-un corp mai liber si mai plin de vitalitate plus un psihic optimizat.